2018. júl 23.

Az otthonápolás a legnehezebb munka, extra elismerést tervezünk

írta: notner
Az otthonápolás a legnehezebb munka, extra elismerést tervezünk

A Miniszterelnök válaszol

2018. július 20-án sajtókérdésekre a NER miniszterelnöke úgy válaszolt, hogy "A kollektív zaklatás csúnya dolog". Rendben, felesleges zaklatni a (miniszterelnök) nevű személyt. Ezért a legégetőbb kérdésekre ezen túl a Miniszterelnök felel.

A Miniszterelnök egy kedves, szimpatikus személyiség. Sajnos, a másik, a diktátor személyiség már évek óta masszívan elnyomja őt. A Miniszterelnök jó szándékú, demokratikus, együttérző ember, akinek célja, hogy a magyar állampolgárokat összefogja, segítse, és Magyarországot ismét egy boldog országgá tegye. Mostantól tehát ő fog válaszolni érdemben a sajtókérdésekre. (Írásunk főszereplője sajnos csak a képzelet szüleménye, a valósággal való bármilyen hasonlóság pusztán vágyálom.)

Első alkalommal az otthonápolás munkaként elismerésével kapcsolatban kérdeztük.

ovjo4.jpg

A sajtó kérdése:

Az ápolási díjat néhány tízezerrel miért nem sikerült megemelni?

A Miniszterelnök válasza:

Az év vége fele, amikor látjuk hogy mi a helyzet, tartok egy sajtótájékoztatót és majd a sajtótájékoztatón örömmel állok rendelkezésükre. Jó munkát mindenkinek!

Ez egy régóta fennálló probléma. Nekem ugyan nincs senki az ismerőseim között, aki ilyen helyzetben lenne. De beszélgettem a Kossuth téren is az érintettekkel, ezért tisztában vagyok vele, hogy az otthonápolás a legnehezebb munka. Nem kérdés, hogy extra elismerést fogunk bevezetni ezeknek az odaadó, mondjuk ki bátran, mártír embereknek. Ez azonban -bármennyire is a szívem szakad bele- nem kivitelezhető most azonnal.

Sajnálom, hogy a múltkor az új EMMI miniszterünk nem talált azonnali megoldást az érintettekkel. Tudom, hogy ezzel a döntéssel most nem lettünk népszerűbbek, de ez csak egy átmeneti helyzet. Muszáj volt mérlegelnünk, mert most azokat a devizahiteleseket kell soron kívül megmentenünk, akik már a végrehajtás és a kilakoltatás határán vannak. Vagy már meg is történt a tragédia. Nyilván nem engedhetjük, hogy tisztességes emberek az utcára kerüljenek egyik napról a másikra.

Tudnia kell a tisztelt állampolgároknak azt is, hogy addig, amíg a következő fél év során végighajtja az ügyészségünk, hogy pontosan meglegyenek azok, akik miatt az EU pénzekből vissza kell fizetnünk sok milliárd forintot, igen szűk a mozgásterünk. Azt egyikőnk sem szeretné, ha örökre elvágnánk magunkat az EU-tól és a pályázati forrásoktól. Ezt a hatalmas összeget akkor is az államnak kell visszafizetnie, ha tudjuk, hogy ez nem igazságos. De a főügyészségtől épp ma kaptam a választ, hogy elindultak a kihallgatások, jó nyomon vannak, hogy megtehessék a konkrét feljelentéseket, és mielőbb kiderüljön, kik azok, akiken számon fogjuk kérni az összeget. Ez azonban nem lesz könnyű és gyors folyamat.

Épp ezért hogy legalább enyhítsünk az otthonápoló tisztelt állampolgárok helyzetén, azonnali hatállyal létrehoztunk egy központi alapot, amelyből a következő évi költségvetés kialakításáig a TAO pénzek 10%-át bekérjük, mint az alap induló tőkéjét. Ez nem rengeti meg a támogatott sportklubok költségvetését sem, de már fedezi az otthonápolási munka minimálbér körüli összegét. Ezen kívül az évben még hátralévő állami beruházásokra olyan szerződési záradékot vezetünk be, hogy a bevétel 1%-át a nyertes kivitelezők szintén ebbe az alapba kell, hogy befizessék. Ez számukra könnyen elviselhető terhet jelent. Természetesen, ebbe az alapba bárki más is befizethet. Magam is ezt teszem, és arra kértem személyesen minden képviselőt és minisztert, hogy a most megszavazott fizetésemelésüket fordítsák erre a rendkívül fontos célra.

Arra is figyelni fogunk, hogy a nyilvántartásunk szerint otthonápolási díjon lévők számára ne jelentsen plusz utánajárást, kérvényezést, bürokratikus folyamatot, hogy hozzájussanak a bérükhöz. Hiszen ők már benne vannak a nyilvántartásban, legfeljebb a munkatársaink keresik meg őket néhány perces adategyeztetéssel, hogy biztosan minden aktuálisan szerepeljen a rendszerünkben.

A következő évi költségvetés tervezésében pedig már az fog szerepelni, hogy az otthonápolást végzők a hivatásos nevelőszülőkkel azonos jövedelmet és plusz támogatásokat kapjanak. Ezen felül esetükben az otthonápolással töltött idő 150%-os munkaviszonynak számít be. Tudom, hogy ez még mindig kevés ahhoz mérten, hogy folyamatosan rendelkezésre kell állniuk, de remélem, ez a kompromisszumos megoldás számukra is elfogadható lesz.

Az EMMI miniszterrel pedig épp most véglegesítjük azt a programot, ami az otthonápolást végzők számára pszichológus szakember támogatást biztosít. Ezen kívül -lévén, hogy nyár van, és mindenkinek jár egy kis vakáció-, az otthonápolásban érintetteknek már idén augusztustól kéthetente egy-egy napra olyan rövidebb programokat szervezünk a saját lakóhelyükhöz közel, ami egy kis kikapcsolódást jelent számukra. Mozi, kézműveskedés, wellness, koncert, sport, jóga és relaxációs tanfolyam. Természetesen amíg ők távol vannak, civil önkéntesek és szakápolók bevonásával gondoskodunk szeretteikről. Jó, hogy vannak civil szervezetek, akikre ilyen esetekben számíthatunk.

Egyébként azt tervezem, hogy tiszteletre méltó feleségemmel és a gyerekekkel mi is meglátogatunk ilyen családokat. Mert ahogy mondtam, nem igazán van tapasztalatunk az ilyesmiben. A kisebb gyermekeimnek pedig kiváltképp fontos a társadalmi érzékenyítés. Ezért is járnak átlagos állami iskolákba és önkénteskednek minden nyáron menekülteket segítő civilszervezeteknél.

Köszönöm, hogy elmondhattam mindezt. Most pedig szívesen válaszolok még a témával kapcsolatos kérdéseikre.

*******************************************************************************

Saját kérdésed van a Miniszterelnökhöz? Írd meg email-ben vagy küldj üzenetet az oldalunkon. Mi pedig megszervezzük, hogy minél előbb válaszoljon egy hasonló interjú formájában.

Tetszett a cikk? Oszd meg, juttasd el minél több reményvesztett, változás akaró ismerősödhöz, javasold index címlapra.

Szólj hozzá

minielnök